Talerz zdrowego jedzenia

Każdy z nas wie, że dobre śniadanie to podstawa całego dnia. W ramach realizacji projektu Ministerstwa Zdrowia „Zdrowe Dzieci” przedszkolaki z wszystkich grup wiekowych naszego przedszkola miały okazję same skomponować sobie kanapki na śniadanie. 

Do wyboru miały przepyszny i zdrowy chlebek, a także kolorowe warzywa, serek, wędlinę i jajko. Na talerzykach dzieci powstawały prawdziwe arcydzieła. Wszyscy pracowali z niezwykłym zaangażowaniem. Kanapki były nie tylko zdrowe, pożywne, ale i  „uśmiechnięte”. Dzisiaj wspólnie z Detektywem   Witaminką dzieci przypomniały sobie piramidę zdrowego żywienia i stylu życia, dowiedziały się , jak ważne dla zdrowia jest spożywanie owoców, warzyw i picie wody oraz aktywność fizyczna. Wszystkie przedszkolaki ze smakiem zjadały własnoręcznie przygotowane śniadanie. Było pysznie, zdrowo i kolorowo.

Wśród kanapek przygotowanych przez uczniów i ich rodziców piętrzyły się stosy przekąsek owocowych i warzywnych ułożonych w jeżyki, motyle, buźki, itp. W tym wyjątkowym dniu nikt nie odmówił sobie nawet papryki. Oczywiście pamiętano też o higienie i kulturze zachowania przy stole.

8 listopada uczniowie klas 1-3 włączyli się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego głównym celem jest zachęcenie dzieci do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych w trosce o ich zdrowie. Ideą przyświecającą dzisiejszym zajęciom kulinarnym było zwiększenie świadomości uczniów na temat roli śniadania w ich diecie. Po przypomnieniu uczniom zasad zdrowego odżywiania i higieny, pod czujnym okiem wychowawczyń, z entuzjazmem przystąpili do przygotowania najważniejszego posiłku dnia- pełnowartościowego śniadania, które następnie skonsumowali z wielkim apetytem. Śniadaniowa uczta była nie tylko świetną zabawą dla naszych uczniów, ale także nauką o tym, jak ważne dla ich prawidłowego funkcjonowania jest codzienne, pożywne śniadanie.

Pamiętajmy- zdrowe, pożywne śniadanie to najlepszy start w nowy dzień!

Autor: Renata Skrzypek