Dzień Piekarza i Cukiernika

W dniu 13 marca dzieci z grupy Biedronek i Sówek obchodziły w przedszkolu Dzień Piekarza i Cukiernika. Celem tego święta było przybliżenie przedszkolakom wiedzy na temat tych zawodów oraz zapoznanie dzieci z tajnikami produkcji i wypieku chleba, bułek, babeczek i innych wyrobów cukierniczych.

Grupa Sówek razem ze swoją Panią robili pyszny deser mleczno – owocowy ze śmietanki kremówki, serka mascarpone i owoców. Biedronki natomiast  wspólnie z zaproszonymi gośćmi, Paniami z Domu Senior + w Pniowie oraz Panią Kierownik Martą Borys rozmawiali o tym, jak zrobić domowe masło i chleb. Dzieci dowiedziały się, jak kiedyś, za czasów młodości seniorów przygotowywano te przysmaki. Zdobyły wiedzę na temat zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie tradycyjnymi metodami. Potem przystąpiliśmy do części praktycznej, każdy przedszkolak uczestniczył w poszczególnych etapach otrzymywania pachnącego bochenka. Gdy aromat świeżo pieczonego chleba roznosił się po kuchni, wszystkim łasuchom zaczęło burczeć w brzuchach. W końcu przyszedł długo wyczekiwany moment- degustacja przygotowanych pyszności. Każde dziecko ze smakiem zajadało domowej roboty  podpłomyki, bananowe muffinki, chałkę  i chleb z własnoręcznie robionym masełkiem i dżemem. Nie zabrakło też czasu na wspólną zabawę. Był to bardzo miły i radosny dzień. Dziękujemy serdecznie naszym gościom za przybycie i podzielenie się z nami umiejętnościami i wiadomościami na temat różnych wypieków, oraz wspólną zabawę.

Autor: Renata Skrzypek